Fysioterapiaosaston tavoite on edistää ja ylläpitää työ- ja toimintakykyä sekä kannustaa asiakkaita itsehoidon avulla tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoitoon ja ehkäisyyn.

Avoinna:
Ma–to klo 8−16
Pe klo 8−14.15
Apuvälinelainaus arkisin klo 8−9 tai ajanvarauksella.

Puhelinaika arkisin klo 8−9
Puh. (06) 221 8471, +358 406755062

Käyntimaksu on 11,60€

Huom: Peruttamatta jääneestä fysioterapia-ajasta veloitetaan 51,50€. Aika peruttava viimeistään edellisenä päivänä. (Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut 1.1.2022 alkaen/Hyky)

Osastonhoitaja Robert Sunden

Fysioterapeutin suoravastaanotto tuki- ja liikuntaelinvaivoissa

Fysioterapeutin suoravastaanottotoiminta tarkoittaa sitä, että henkilö, jolla on olkapää-, niska-, alaselkä- lonkka-, polvi- tai jalkaterän alueen vaivaa, pääsee suoraan fysioterapeutin vastaanotolle. Fysioterapeutti tutkii, ohjaa kivunhoidossa sekä antaa itsehoito-ohjeita. Seurantaa järjestetään tarpeen mukaan. Tarvittaessa potilas ohjataan yksityisen fysioterapian puolelle.

Ota yhteyttä hoidontarpeenarviointiin (päivystys, 06 221 8600). Mikäli olet fysioterapiaan soveltuva asiakas, saat varattua ajan suoraan fysioterapiaan.

Täytä esitietolomake ennen fysioterapiakäyntiä. Voit tulostaa sen tästä ja täyttää etukäteen. Voit myös saapua 15 min aikaisemmin fysioterapiaan ja täyttää lomakkeen paikan päällä.

Apuvälinepalvelu

Apuvälinelainaamo on osa Vaasan alueellista apuvälinekeskusta. Lyhytaikaiseen lainaukseen (3 kk) luovutetaan kyynärsauvoja, keppejä ja muita omaehtoista liikkumista tukevia apuvälineitä. Pitkäaikaislainasta päätetään tapauskohtaisesti. Jos kyseessä on lääkinnällisen kuntoutuksen apuväline, kuten yksilöllinen pyörätuoli, sähkösänky tai vastaava, päättää hankinnasta kuntoutustyöryhmä. Pehmeät, tilapäiseen käyttöön tarkoitetut apuvälineet(rannetuet, polvituet, tenniskyynärpäätuet) eivät ole lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineitä. Näitä hankkivat asiakkaat itse. Apuvälinepalvelu on maksuton.

Ryhmätoiminta

Terveysliikuntaryhmiä järjestetään erikoisryhmille. Näitä ovat mm. selkä-, sydän-, niska- ja preoperatiivinen ryhmä. Terapia-altaassa järjestetään ryhmiä tuki- ja liikuntaelinsairaille lääkärin lähetteellä. Ryhmät ovat maksuttomia ja niihin tarvitaan terveyskeskuslääkärin lähete tai fysioterapeutin suositus. Allasmaksu on 5 €/käynti.

Polikliininen fysioterapia

Fysioterapiaa annetaan yksilöllisesti 2−5 kertaa terveyskeskuslääkärin tai erikoissairaanhoidon lääkärin lähetteellä, mikäli hoidon aloite on tehty perusturvakeskuksen lääkärin toimesta. Fysioterapia sisältää ohjausta ja neuvontaa itsehoidon tueksi sekä liikehoitoa ja fysikaalisia hoitoja. Poliklinikkamaksu on 11,60 €/käynti.

Lähetteetön fysioterapia

Kuntalaisilla on myös mahdollisuus varata konsultointikäynti fysioterapiaan, ns. lähetteetön fysioterapia. Kyseessä voi olla esim. pitempään vaivannut lievä vaiva, toistuvasti ilmenevä matala-asteinen kiputilanne tai joku muu vastaava tilanne. Soita suoraan fysioterapiaosastolle arkisin, puh. 062218471, 8.00-9.00-välisenä aikana, jolloin haastattelun pohjalta päätetään, onko lähetteetön fysioterapiakäynti sinulle sopiva vaihtoehto.

Lähetteetön fysioterapia käsittää 1-3 käyntiä. Tähän toimintaan ei kuulu käsittelyt tms. "hoito", vaan se sisältää tutkimisen ja opastuksen itsehoitoon. Tarvittaessa sinut ohjataan eteenpäin.

Kotikuntoutus

Kotikuntoutus on asiakkaan kotona tapahtuvaa kokonaisvaltaista kuntoutusta, jonka tavoitteena on asiakkaan toimintakyvyn tukeminen ja parantaminen niin, että asiakas pärjää kotonaan mahdollisimman pitkään. Aloite kotikuntoutukselle voi tulla kotihoidosta, omaisilta, asiakkaalta itseltään tai lääkäriltä. Fysioterapeutti tarpeen mukaan testaa toimintakykyä, arvioi apuvälinetarvetta sekä kuntouttaa. Fysioterapeutti tekee läheistä yhteistyötä kotihodon kanssa. Kotikuntoutus on ilmaista.

Kotikuntoutuksen fysioterapeutti: 0400 861665